Kevätsiivoukseen

Auringon valon lisääntyminen tähän vuodenaikaan on ihanaa. Se kuitenkin paljastaa pölyn, lian ja likaiset ikkunat. Pienet lapset ja siivoamista vihaava äiti on aika huono yhdistelmä - ja olen päätynyt tekemään siivoamisesta välineurheilua ja sen kautta mukavaa. Tai niin mukavaa kuin mahdollista. Esittelen nyt yhden (tai oikeastaan kaksi, ensimmäisessä kuvassa näkyy se toinen) asian, joka on auttanut varmaan eniten tässä hommassa. 

Kestorätit ovat olleet nyt kymmenisen vuotta meidän taloudessa ainoita rättejä. Alusta asti olen tehnyt ne itse - välillä olen ostanut jonkun, mutta aina palannut omatekoisiin. 


Paras lanka rätteihin on minun mielestäni ehdottomasti hamppu. 

Tässä minun kokemukseni eri langoista:
Bambu - imykykyinen ja pehmeä. Paras maitolasin kaatumisen jälkiä siivotessa, mutta tahrojen hinkkaamisessa onneton. Kuivuu hitaasti. Ei oikein tykkää keittopesuista, kulahtaa. 
Puuvilla - Kovakierteinen puuvillalanka on hyvää. Kestää keittopesut mennentullen nikottelematta, rätillä pystyy jonkin verran hinkkaamaan ja imeekin kohtuullisesti. Plussaa myös lankojen värivalikoima, helppo saatavuus ja halpa hinta. Ei kuivu kovin nopeasti. 
Pellava - Tasakierteinen kova pellava on hyvä lanka. Kestää keittopesut ja paranee käytössä. Miinuksena hinta ja hankala saatavuus. (Ja puhun nimenomaan langasta, joka on kokonaan pellavaa.) Kuivuu nopeahkosti. 
Hamppu - Työstettäessä kova ja narumainen (epämiellyttävä), mutta rättinä hyvä. Tällä pystyy hinkkaamaan, imukyky paranee ensimmäisen pesun jälkeen (minä heitän hamppurättini pesukoneeseen ennen käyttöä), kestää keittopesut. Paranee käytössä. Kuivuu nopeiten kestoräteistä. 

Minulla on edelleen käytössä hamppurätti, jonka virkkasin n. kahdeksan vuotta sitten. Se on edelleen siisti ja erittäin hyvä. Mikään puuvilla- eikä bamburätti ei ole kestänyt samaa. 
Voin suositella Java-hamppulankaa. Työstövaiheessa ei mikään mahdottoman kova; miellyttävin hamppulanka, jota olen virkannut ja neulonut. Lisäksi värivalikoima on ihana.
Erilaisilla pinnoilla saa räteistä mieleisensä langan valitsemisen jälkeen. 
Vasemmalla valkoinen rätti on kiinteää silmukkaa koko rätti. 
Aluksi 40 ketjusilmukkaa, 1 ketjusilmukka kääntymistä varten ja paluu kiinteitä silmukoita joka ketjusilmukkaan tehden. Yksi ketjusilmukka kääntymistä varten ja jälleen virk-virk rivin toiseen päähän. Ei vaikeaa. Tästä löytyy Youtube-videoita virkkauksen perussilmukoista. 
Korkeuden saat päättää itse. Minä tein suorakaiteen mallisen ja isohkon, koska haluan taittaa rättiä ainakin pari kertaa pyyhkiessäni sillä vaikka keittiönpöytää. Päättely tapahtuu niin, että katkaiset kerästä tulevan langan, vedät koukulla olevan silmukan suoraksi langaksi ja päättelet neulan avulla langanpään piiloon. 
Vihreä rätti on myös virkattu, tässä käytin pylväitä. (Kts. edellinen videolinkki, sieltä löytyy ohje siihenkin.) Tässä rätissä on 37 ketjusilmukkaa alussa, 2 silmukkaa kääntymistä varten. Muuten tekotapa on sama kuin edellisessä rätissä, tällä kertaa vain kiinteiden silmukoiden sijaan pylväitä. Valmistuu nopeammin ja rätin pinta on väljempi (= kuivuu nopeammin). Viimeistelin tämän rätin virkkaamalla lopuksi rätin ympäri kiinteitä silmukoita (1 kiinteä silmukka rätin silmukkaan, kyljissä 1 kiinteä silmukka pylvääseen, 1 kiinteä silmukka rivinvaihdoksen kohtaan).  (Pahoittelut kuvan väristä, tämä väri oli yllättävän hankala kuvata.)
Keltainen rätti on neulottu. Luo 54 silmukkaa ja neulo 1 o 1 n kunnes rätin korkeus on haluamasi. Jousinneule vetää rättiä sivusuunnassa sumppuun, joten siksi suurempi silmukkamäärä. Päätellään kuten neuletyöt päätellään. Tästä rätistä tuli mukava. Pehmeä ja taipuisa sekä väljä (kuivuu nopeasti). 
 Kevätsiivous sujuu mukavammin kun on kunnon välineet, jotka myös ovat kauniita. Ekologisuuskin ja kestävyys näissä viehättää myös. 

Langat ja keittiösuihke saatu blogiyhteistyönä jo aiemmin.