Itse tehdyn ilo

Kaivoin varastosta itse tekemäni ison maton kevään alkamisen kunniaksi. 


On se vaan kiva! Vähän on kuprulla säilytyksestä, mutta asettuupa tuo kun päällä tampataan jatkuvasti.
(Huomatkaa myös keittiön kappa. Se kuuluu tämän maton kanssa. Otin pois valkoisen pellavaverhon.)

Ruokailutilan puolelle laitettiin jo Tyttösen synttäreitä varten koristeita - pääsen vähän helpommalla viikolla töiden jälkeen, kun jotain on jo paikoillaan. 


Näihin väreihin en ole vielä kyllästynyt, vaikka tätä väriyhdistelmää olen viljellyt jo useamman vuoden. 

Maltan tuskin odottaa kansalaisopiston kesämatonkudontakurssia! Toivottavasti tulee tarpeeksi ilmoittautuneita ja kurssi toteutuu. Minulla on visioita ja sormet syyhyävät päästä matontekopuuhaan. 


Posliinikukka saa kasvattaa juuria seinällä. 


Tässä näkyy hyvin, miten kevät tekee tehtäväänsä. Kukan kasvu on röyhähtänyt! Nimitän tätä ruuhkatukaksi. 


Otin ylläolevaa kuvaa ja alaviistosta kuului kameran ääni. Näkymä: 


Lapset ottavat hurjasti kuvia. Rusinalla ei ole vielä kännykkää (asia, josta herra on vähän katkera), mutta oikea kamera on ahkerassa käytössä. Koululaiset ottavat kännyköillään kuvia. 


Tällainen oikeasti on aika koomista - minä otan omia kuviani ja perässä kulkee pieni ahkerasti räpsyvän kameransa kanssa - mutta toisaalta tällainen kehittää lapsen silmää. 

Se, että lapsi oppii katsomaan asioita kuvan ottamisen vaatimalla tavalla ja kehittää sitä, auttaa mm. avaruudellisessa hahmottamisessa, silmän ja käden yhteistyössä, estetiikan tajussa. Se opettaa kuin vahingossa lasta katselemaan ympärilleen tarkasti ja huomioimaan asioita. Lisäksi lapsi oppii kuvien manipuloinnin mahdollisuudet - ja osaa katsoa myös muiden ottamia kuvia kriittisesti. Kuvassa näkyy jo, miten viisivuotias on oppinut kääntämään kameraa vähän vinoon ja hakemaan haluamaansa kuvaa. 

Ujolle lapselle voi kokeilla antaa kamera käteen. Kameran takaa voi olla helpompi katsoa ympäristöään. Sukujuhliin mentäessä lapselle voi antaa tehtäväksi ottaa kuvia. Meillä lapset ottavat tällaisen pyynnön mielellään ja tärkeänä. Tai lapselle, jolla on keskittymisen tai huomion suuntaamisen ongelmia. Kameran läpi huomio suuntautuu automaattisesti tiettyihin juttuihin ja kameran käsittelyssä itsessään on jo motorista touhua, joka auttaa huomion suuntaamisen ja keskittymisen kanssa. Minä olen antanut ihan järkkärinkin automaattiohjelmalla lapselle, valvotusti. Lopputuloksissa on paljon semi-hyviä kuvia ja moskaakin, mutta yleensä sieltä seasta löytyy helmiä, aivan mielettömän upeita otoksia. 

Hyvää alkanutta viikonloppua!