Väriä! Pääsiäis- ja kevätinspiraatiota!

Blogiyhteistyö: Lakeudelle ja Lankava 

Minun tekee mieleni jo kovasti tehdä jotain kevätjuttuja kotona. Verhot on vaihdettu jouluisista kevyempiin, tekstiilien väritys on kirkkaampaa, viherkasvien mullat on vaihdettu ja käsitöissä määräävät heleät värit. 

Vinkkinä teille, jotka suuntaatte pääsiäisenä pohjoisen hangille - ja teille, jotka vietätte rauhallisen mökki- tai kotipääsiäisen. Tai jos lähdette Härmään kylpylään nautiskelemaan. Kurvatkaa Kauhavan Lankavan kautta! Tämä on matkan varrella. 


Kun astuu ovesta sisään, paikan koko, valikoima ja värien yltäkylläisyys laittaa räpyttelemään silmiään. 700 neliön myymälätila on ihan täynnä värejä, materiaaleja ja kaikkea inspiroivaa. Minä koin asian kaksi kertaa - käydessäni Lankavalla ja toisen kerran näitä kuvia valitessani ja katsellessani. 

Nappaa täältä mukaan virkkuukoukku ja kerä jotain kivaa lankaa tai kudetta! Hae ohje Lankavan nettisivuilta ja vietä mukava automatka! Kännykkä tai tabletti on mukana aina ja ohjetta on näppärä lukea sieltä. Laitan tähän postaukseen joitakin vinkkejä.


Paikan pitkät käytävät houkuttelevat tutkimaan ja hipelöimään. 


Värivalikoima on suuri. Oikeastaan langasta tai kuteesta riippumatta. Jos jostakin tietystä langasta ei haluamaasi väriä löydy, myyjä kertoo sinulle vastaavan langan, josta väri löytyy. On puhdasta villaa, sekoitelankoja, pellavaa, puuvillaa, tekokuitua, juuttia - ihan kaikenlaista. 


Blogeissa on pari vuotta vilahdellut muhkeita torkkupeittoja. Grossosta tulee kaunis ja laadukas peitto! 


Värivalikoimaa on. Itseäni viehättää tämä vähän murretun keltainen Grosso mustalla tehostelangalla. Jos tämän kaveriksi neuloisi mustaa? 


Lankava (entiseltä nimeltään Kauhavan Kangas-Aitta) perustettiin 1925 ja se työllisti paikallisia kankaiden tekijöitä. Ensimmäisessä kuvassa näkyy vanerilaatikko; laatikoissa lähetettiin Kauhavalta valmiit tekstiilit Helsingin Stockmannille ja takaisin tuli lankoja. Junat pysähtyivät Kauhavan asemalla ja sieltä myytiin junaan kankaita. Kauhavan Kangas-Aitalle oli tärkeää hyvä maine laadukkaiden tekstiilien tukkuliikkeenä. Se näkyy edelleen, myynnissä olevat materiaalit ovat hyviä; kauniita, monipuolisia ja laadukkaita. Nimi vaihtui Lankavaksi vuonna 2014 ja koko historian ajan yritys on laajentanut valikoimaansa ja toimintaansa. 


Lankava toimii itse maahantuojana monille langoille. Ostat siis näitäkin islantilaisia ihanuuksia suoraan maahantuojalta kun ostat ne Lankavalta! Ei turhia välikäsiä eikä kuljetuksia. (Lopin lankojen kauniit murretut värit ja pehmeys ihastutti itseäni kovasti.) 


Valikoimasta löytyy monenmoista struktuuria. Tuo karvalanka on hauskaa! Ihanan silkkisen tuntuista, teki mieli hipelöidä kerää pidempäänkin. 

Hillitysti ja kauniisti kimalteleva Alice-angoralanka on suosittu. Tästä tulee kauniita pitsihuiveja ja hurtuukeja!  Langasta löytyy useampi liukuvärjätty sävy. 


Sukkalankoja löytyy paljon, mutta tässä nyt kuva raitalangasta. Kevätsukat! Pidän Lankavalla myytävien sukkalankojen kierteestä. Lanka on kauniin pyöreää ja siitä tulee kaunis pinta.


Hahtuvaakin löytyy monessa värissä. Ihanaa, sileää ja pehmeää. Tässä on malleina huiveja (hahtuva huopuu ja se on se juttukin sitä käytettäessä), mutta voihan siitä huovuttaa muutakin. Myttää vaikka palloiksi ja neulahuovuttaa Kauhavalta Rovaniemen korkeudelle itselleen kaulanauhahelmet!


Automatkailijalle ja erityisesti aloittelevalle käsityöihmiselle suosittelen kestorättien tekemistä! Parhaat rätit tulee hamppulangasta. Ehdottomasti. Puuvillakin on jees - ja pellava - mutta hamppu on ykkönen. Tämä Java on hampuksi mukavaa työstettävää, vähän pehmeämpää kuin muut hamppulangat, joita olen kokeillut. Ja värivalikoima on jälleen ihan omaa luokkaansa: 


Millainen rätti koristaisi sinun keittiötäsi? Rätti valmistuu nopeasti ja siitä on iloa pitkään. Ja se paranee käytön ja pesujen myötä. 
Minä sain valita itselleni mieluisan käsityöprojektin ja valitsin nämä: 


Nimeomaan rättejä varten. 


Minun arkeni luksusta ja estetiikkaa ovat nämä:Hamppurätit ja Kulkurin Kartanon keittiösuihke. 

Tein rätteihin kolmenlaista pintaa, muuten vain. Keltainen on suosikkini (ja siinä on 1 o 1 n). Se on näistä pehmein. Valkoinen rätti on tehty kokonaan kiinteällä silmukalla ja siitä tuli karkea ja jämäkkä. Luulen sen olevan kaikkein paras kohtiin, joissa joutuu hinkkaamaan. Hamppu on karkeaa aluksi, mutta pesujen ja käytön myötä pehmenee. 


Hamppurätti kuivuu nopeasti!

Minä pidän Lankavan tarjoamasta kokonaisuudesta. Ei tarvitse etsiä ohjetta paikasta X ja sen jälkeen lankoja paikasta Y, vaan molemmat saa samasta paikasta. Ohjeet on testattu ja ainakin minun kokeilemat ohjeet ovat aina toimineet. Ylempänä kuvassa näkyy tämän hetken Lankavan julkaisu, sitä saa liikkeestä kaupan päällisiksi! Inspiroivaa luettavaa ja tosi kivoja ohjeita (joita ei ole netissä)! En näytä sisäpuolta, hommatkaa itsellenne oma. ;) 


Muurarin lanka on aivan mahtavan pehmeää, ihanaa ja siinä on kaunis satiininen kiilto. Täysin tekokuitua, joten tästä voi tehdä liinan - tai vaikka verhot - ulos pergolaan! Ei ime vettä. Eikä hinta huimaa päätä. Vaikka tämä pyöreä pitsiliina voisi olla kaunis tästä virkattuna! Nopea tehdä, eikä keskeneräinen työ vie paljoa laukussa tilaa :) 

Paperilanka on oma juttunsa. Tässä paperilankahylly:


Rose-tekniikalla voi tehdä verhoja, lampunvarjostimia tai muita koristeita. Tai sitten pyörittää ison pallon päälle liimaseoksen kanssa ja tehdä koriste (tai lampunvarjostin niin kuin minä olen tehnyt). 
Tässä on paperinarulle ohjeita. Minua itseäni kiinnostaa kovasti tuo kesähattu! 
Se tehdään tästä: 


Valkoinen tai musta hattu olisi ihana! 

Jokainen on varmasti törmännyt jossakin virkattuihin pitsimattoihin. Niitä on virkattu nyt koukut savuten kymmenisen vuotta ja edelleen asia on ajankohtainen. Meillä kotona on neljä virkattua mattoa, mutta olen useamman ison maton tehnyt tuttavilleni. Helppoa, nopeaa ja palkitsevaa puuhaa! 
Väri- ja kudevalikoima on melkoinen. 

Sain kuulla, että Lankava on juuri tehnyt yrityskaupat ja nämä tulevat nyt tästä eteenpäin Lankavan omana tuotantona! 


Tunnetuimmat mattomallit ovat varmaankin Lankavan Aura-matto (kuvassa)


ja pienempi Juhannusruusu

Muita mattomalleja löytyy tästä. Ylemmässä kuvassa tuo musta-valko-harmaa on suosittu mattomalli (ja itsekin suunnittelen tekeväni sen). Sen nimi on Tanhu. 


Kangaspuissa voi tehdä mm. tällaisia. Näihin löytyy ohjeet Lankavan em. sivuilta myös. 


Musta väri tulee videonauhasta! Kierrätystä! 


Kangaspuissa voi tehdä ihania huopia ja vilupeittoja. Itseäni kovasti houkuttelisi tehdä aito Corona. Pidän tämän peiton struktuurista!


Keväisempi peitto voisi olla vaikka tällainen.Joko mennään kansalaisopiston kudontakurssille? Minä olen menossa, kesäkurssille! 

Molla Millsin Puolukka-työt ovat hauskoja! 


Tällainen matto olisi kiva verannalla tai mökillä. Tai jouluna kuusen alla! 


Puolukka-laukun pyöreä muoto houkuttaa. Minä voisin tehdä tällaisen harmaana mustilla sangoila itselleni, ilman noita lehtiä. Se voisi olla minulla ihan käsilaukun asemassa. Tämä on tosi tukeva! 

Kuteiden värivalikoima on... melkoinen. Onkohan mitään väriä, jota täällä EI ole? 


Ja meidän laiskimusten huutoon on vastattu - nyt näitä saa myös kerittynä valmiiksi! (Tämä Venla on eri kude kuin vaikka Lilli-ontelokude, mutta saman tapainen.) 


Venla-kerät ovat suloisia!Minun työhuoneeseen tulee tällainen kunhan keksin, minkä värisen tahdon.


Nämä molemmat ovat Molla Millsin suunnittelemia.


Tuollaisen haluan keittiöön roikkumaan ja siihen tuoreyrtit! 

Korit ja laukut ovat olleet jo vuosia suosittuja. Kivoja, helppoja ja nopeita tehdä. Eikä tarvita valtavaa materiaali- ja tarvikearsenaalia - kudekerä ja koukku riittää. Voi tehdä junassa, autossa, odottaessa - missä vain. Millaiset sangat sinun laukussasi voisi olla? Minä tiedän jo, millaiset minä haluan.Chenillen samettimainen pinta on muotia. 
Tässä on tehty korinpohjapunosta. Silittelin ja paijasin tyynyä, oli mukavan tuntuinen ja kaunis.


Ja nämä värit voisivat olla meidän... 


Tyynyjen pintoja voi tehdä vaikka mistä ja vaikka minkälaisella struktuurilla. Kaikkiin löytyy ohjeet Lankavalta. Mallikappaleissa on kiinni laput, joissa lukee käytetty materiaali ja mallin nimi. 


Muodikkaat makramé-koristeet tulee kaikkein parhaiten (oma mielipiteeni) Paula-punoskuteesta. Tämä laskeutuu kauniisti ja on sopivan vahvuista. Mieleinen väri löytyy jokaiselle. 


Asuntomessuilta kotiutunut makramé-verho. Huono kuva, pahoittelen. Lankavalla täytyy rauhassa kävellä käytävillä ja hyllyjen välissä, katsella ympärilleen ja hipelöidä. 


Käsitöiden harrastajissa on tapahtunut ja tapahtumassa sukupolven vaihdos. Mummojen harrastuksesta on tullut kaiken kansan juttu. Halutaan yksilöllistä, arvostetaan pitkäikäisyyttä ja kestävää kulutusta, kunnioitetaan kädentaitoja ja halutaan tehdä itse. Minun mielestäni käsityön perinne on kulttuuriperinnettä ja minusta on hienoa, että sitä arvostetaan ja halutaan säilyttää. 

Puikko- ja tarvikevalikoimasta löytyy tavisjuttuja, mutta vaativampaankin makuun.  


Tällainen virkkuukoukku kannattaa hankkia mikäli vähänkään enempää virkkaa. Tai jos on vaikka käsien nivelien kanssa jotain vaivaa. Joka euron arvoinen. Erityisesti oikein ohuen langan - ja vastaavasti mattoprojektissa. Minulla totuttelua vaatii se, että kahva alkaa suhteellisen kaukaa koukusta. Pidän koukkua ilmeisesti aika läheltä kiinni. Tällä koukulla ote kuitenkin on vaistomaisesti parempi ja oikea eikä käsi väsy niin kuin tavallisella. 


Tämän näköinen paikka on ulkoa. Kurvaa pihaan ja astu sisään! Ei tarvitse osata mitään, tämän kaupan myyjät osaavat asiansa ja auttavat (kokemusta on). Melkeinpä suosittelen kysymään vaikka tietäisitkin, mitä haluat - myyjiltä tulee hyviä ehdotuksia ja he tuntevat valikoiman.


Lankavalla käydään ihan bussilasteittain, monta kymmentä kertaa vuodessa. Mikäli lähdet isommalla porukalla, soita etukäteen niin teille keitetään kahvit! 

 Minun mukanani ollut Rusina iski silmänsä kiiltävään lankaan ja sai valita mieleisen värin itselleen. Koko illan pieni mies hoputti minua ja kulki lankakeränsä kanssa. Pitäisi kuulemma tehdä tästä hänelle paita. Tuli pieni kriisi, kun pojalle selvisi, ettei tästä oikein viitsi paitaa tehdä (tämä on yksinään aika kovaa ja ohutta). Jotain tästä pitää hänelle kuitenkin tehdä. Ehkä tässä on minun pääsiäisprojektini! Tehdä meidän perheen viisivuotiaalle rokkikukolle kimaltava jotain. Minulla on jo kalenterituunausidea tälle langalle, mutta täytyy pieni rokkikukko saada ensin tyytyväiseksi. 


Lakeudelle-perhekohteissa riittää villejä elämyksiä, shoppailua ja tapahtumia koettavaksi - kaikenikäisille! Paikalliset SObloggaajat perheineen tarttuivat lähimatkailuhaasteeseen ja lupaavat jakaa kaudella 2017 mielenkiintoisia kokemuksiaan lakeuden perhekohteista ja tapahtumista.
Millainen hulabaloo on suurperheen päivä sisäaktiviteettipuistossa? Onnistuuko reissuilu lakeudella, kun lapsilla on erityisruokavalioita? Entä saako bloggaajaäiti lähilomalla teinin irti älypuhelimesta? Tempaudu mukaan matkatarinoihin osoitteessa www.lakeudelle.fi 

Mukavaa pääsiäistä ja onnistumisen iloa käsitöiden parissa!


(Näihinkin löytyy materiaalit ja ohjeet Lankavalta.)