Ekohörhöys elää ja voi hyvin


Joitakin asioita pitää itsestäänselvyyksinä. Minä en ole bloggaaja, joka bloggaa ihan kaikesta, mutta välillä havahdun siihen, että jotkut asiat ehkä voisivat kiinnostaa ihmisiä. Tämä on yksi sellainen. Minulle normaalia arkea, mutta todennäköisesti aika marginaalista muuten. 

Aiheena pyykinpesu. 

Minä pesen meidän perheen pyykit pääsääntöisesti marseillesaippualla ja pesupähkinöillä.


Marseillesaippua on ohuina lastuina. Laitan sitä pesupalloon n. 3 rkl ja päälle kuumaa vettä niin, että saippualastut vähän liukenevat. Sitten pesukoneeseen normaaliin malliin. 


Pesupähkinöitä laitan 3-4 kokonaista pesupähkinöiden pussiin (Merenneidon pesupähkinäpaketissa aikanaan tuli mukana sellainen pieni puuvillapussi, jossa on kiristysnarut suulla. Sinne.) Lyön tuolla lasipurkilla kuoria vähän rikki ja heitän pesukoneeseen pyykin sekaan. 


Huuhteluaineena olen nyt pitkän aikaa käyttänyt vain ja ainoastaan pyykkietikkaa. Minun suosikkini on tuo edelleen tuo Kulkurin Kartanon Punainen greippi, mutta Le Pere Pelletiren etikka on ihana myös. Käytän näitä sen mukaan, kumpaako huvittaa laittaa. 

Edelleen käytän valkopyykille LV:n tuoksutonta valkopyykkiainetta (ja pyykkietikkaa). Marseilleilla ja pesupähkinöillä valkopyykki harmaantuu ennenpitkää, koska niissä ei ole valkaisuainetta. Pesen kaiken 60 asteessa ja siinä lämpötilassa pesupähkinätkin pesevät oikein mainiosti. Niiden kanssa on ongelma se, että 30 asteessa pähkinät eivät mene miksikään ja vasta pääsevät juoneen mukaan 40 asteessa. Eivät siis pese hyvin. 60 asteessa pesuteho on hyvä, ei valittamista. 

Lisäksi käytän lasten ulkovaatteisiin (ja urheiluvaatteisiin) Serton Sportia. Siinä on minun nenääni järkyttävän voimakas haju, mutta pesuteho 30 asteessa on sen verran hyvä, että siedän hajuhaitan. Ja haju pienenee jonkin verran parissa päivässä vaatteen kuivuttua. 

Meidän perheessä kahdella ihmisellä iho reagoi ärhäkkäästi vääriin pesuaineisiin. Meillä on Arielit, BioLuvilit, Omot, Arielit - kaikki versiot niistä, myös ne ns. sensitivet - pannassa tämän vuoksi. Tämä tässä postauksessa esitelty systeemi on kaikkein paras, mutta kaupan aineista Lumme, LV ja Serto ovat meillä myös siedettyjä. Ja Ecover, meinasi unohtua. Pesin Ecoverilla monta vuotta, mutta sen kanssa saatavuus on vähän ongelma (ja hinta).