Oletko koskaan tehnyt ajankäytön ympyrää?

Heti alkuun varoitus: saattaa aiheuttaa ärsyyntymistä. 

Mutta ensin se mukava asia. Bujo. Ihana Nuppu Print Companyn muistikirja, kahvia ja suklaata. 


Kirjassa on paksu ja sileä paperi, joka sietää hyvin tusseja ja vesivärit. Mutta koska bujon ideaan kuuluu tehdä kansien väliin kaikenlaista omaan elämään ja arkeen liittyvää, teinpä ajankäytön ympyrän. Jos olet joskus joutunut/päässyt toimintaterapeutin vastaanotolle, olet todennäköisesti tehnyt tällaisen. Vähän ehkä erityylillä, mutta idea sama.


Ensin tehdään kellotaulu, jossa näkyy 24 tuntia.


Sitten tein arkipäivän eri osa-alueet ja värikoodasin ne.


Aloitin itsestäänselvistä - yöuni, päivätyö ja työmatkat. Tässä kohtaa alkoi ärsyttää. 


... mutta toisaalta tässä se näkyy konkreettisesti, miksen koskaan ehdi mihinkään. Miksen arki-iltaisin koskaan osallistu mihinkään. Miksei meidän perhe esim. kyläile arkisin missään koskaan ikinä. Missä välissä se tehtäisiin? Tämä myös selittää sen, miksi meidän perhe ei hanki itselleen viikonloppuihin mitään ohjelmaa. Me tykätään toisistamme. Arkisin ei ehdi nähdä tarpeeksi kaikessa rauhassa. Kukaan muu ei ole niin tärkeä kuin oma perhe. 


Tuo punainen "hauskaa ja rentoutuminen" on optimistinen, kokonainen tunti. Tuon tunnin aikana teen kaiken oman. Blogin, kalenterin, lasten kanssa olemisen - kaiken. Vihreä on kotitöitä, lasten läksyjen tarkistusta, siivoamista - sellaista pakollista aikuis-asiaa. Punaista ei ole joka päivä, se lähinnä ajoittuu viikonlopuille. Jos haluaisin arkipäiviin lisätä punaista ja tummanviolettia, ne pitäisi ottaa yöunesta ja siihen en ole valmis. 

Pitkälle tämähän on omaa valintaa. Valitsen olla töissä (ja pidän työstäni), valitsin parisuhteen ja halusin lapsia. Oma vika siis, tavallaan. 

Tämä myös selittää tämän kalenterihurahduksen. Tarvitsen kalenteria muistaakseni asiat. Teen siitä siis kauniin katsella. Tekemisen ajan saan istua rauhassa ja keskittyä siihen, minkä tarran laitan mihinkin kohtaan. Ehdin olla aikuinen aikuisten asioiden kimpussa sen 98% arjestani muuten. 

Eli mieti ennen kuin teet omaa arjen ajankäytön ympyräsi. Se nostaa v-käyrän - mutta toisaalta konkretisoi monta asiaa. Minun huono omatuntoni vähäisen ehtimisen ja jaksamisen suhteen helpotti. Missä välissä muka tekisin jotain enemmän?