Itsetehty kalenteri. Ohje kansien tekoon.

Haluan avata teille tarkemmin TN eli travelers notebookin tekoa. Tämä on laajennetuista kalentereista (eli bujon tyyliin tehdyistä arjen työkaluista) mielestäni paras. Muunneltava, monikäyttöinen ja pitkäikäinen. Pystyy tehdä kaiken itse tai sitten ostamaan kaiken valmiina - miten kukin tykkää. 


Näytän, miten tein omat kanteni. Ei ole vaikeaa. Vaikein osuus on löytää sopivaa nahkaa. 
Oman nahkapalani löysin täältä. (Tämä ei ole yhteistyö, kunhan vain helpotan teidän elämäänne.) Palan pitää olla vähän reilumpi kuin se vihkokoko, jota haluat käyttää. 

Nahkapalan lisäksi tarvitset pyöreää kuminauhaa (ja sitä löytää kangaskaupasta). 

Minä hakkasin reiät nahalle tarkoitetulla työkalulla, mutta tällaiseen paksuun nahkaan pora ja ohut terä on kova sana. Helpompi kuin tämä minun tyylini. 

Ja jos haluat kynäpidikkeen kuten minulla, tarvitset terävän mattopuukon tai vastaavan viiltojen tekoa varten.

Keinonahka vaatii tukemisen eli laukkuhuopaa ja sirkkarenkaat reikien vahvikkeeksi. Minun nahkapalani on niin paksu, etten laittanut sirkkarenkaita. Reiät eivät minun käytössäni joudu niin kovalle koetukselle, että venyisivät olennaisesti.

Reiät asemoidaan näin. Keskelle ylös ja alas tulee niin monta reikää riviin kuin haluat vihkoja sisälle. Reunimmaisesta reiästä pitää olla sama matka nahkapalan reunaan kuin mikä on vihkosi leveys. 


Reikien tekoa.


Seuraavaksi pujotetaan kuminauha paikalleen. Viimeinen menee vinoon, mutta se jää vihkojen alle eikä ainakaan itseäni ole haitannut. Kuten näkyy, minä vedän kuminauhan aavistuksen kireälle - niin, että kansi vetää aavistuksen kurttuun. Jos olet ensimmäisiä kansia tekemässä, jätä kuminauha niin, että kansi pysyy suorana ja kiristä myöhemmin jos on tarvis. Pitkästä saa helpommin lyhyemmän - liian lyhyttä on vaikea pidentää.


Näihin kansiin halusin sulkukuminauhaan kynäpidikkeen. Se näyttää tältä.


Ja se pujotetaan selkämyksen keskellä olevaan reikään. Näin. Sisäpuolelle tulee solmu.


Tuotekehittelyä, koska nahkalirpake ei istunut nätisti ylemmän kuvan rei'illä.


Ja paikoillaan. Muista testata ennen solmun tiukentamista, että tulee mukavan napakka muttei liian tiukka. Sitten leikataan ylimääräinen häntä pois.


Kynäreiän testaamista. 


Toimii! 

Sitten mukavin osuus - vihkojen ja muiden sisälmysten paikoilleen pujottelu. Tästä tuli mukavan simppeli. Ehkä jopa vähän tyylikäskin :D 


Nahan voi käsitellä haluamallaan tavalla - nahkamaalilla, vahalla tms. mutta minä jätin sen näin. Se saa ensin kulahtaa käytössä ja vasta sitten laitan nahkarasvan. 

Mukavaa viikonloppua! Kello on vartin yli kahdeksan ja meillä on tehty jo monta mutkaa. Seuraavaksi menen keittämään aamukahvit nro 2. Avatkaa te se toinenkin silmä sillä aikaa.